Daca iti place sa fii un pic mai perversa in timpul actului sexual, nu esti singura. Istoria BDSM-ului se intinde pe o perioada de mii de ani in multe culturi diferite. Pentru a intelege cu adevarat radacinile BDSM, trebuie sa ne uitam la elementele fundamentale ale modului in care interactioneaza oamenii. De la dominatie la supunere, jocurile pe roluri, aceste interactiuni au existat atat in contexte erotice cat si non-erotice din istorie.

Origini

BDSM-ul exista de mult, mult timp.  Arheologii au identificat BDSM in textele summeriene antice, in ritualuri dedicate Zeitei Inanna. Un exemplu concret ar fi Imnul catre Inanna, in care se mentioneaza ritualuri de dominatie, pedepse, gemete si extaz. Mmmmm.

Grecia si Roma antica

4000-3100 i.Hr. Exista o mentiune despre flagelare in cea de-a sasea carte de Satire a poetului roman Juvenal.

900 i.H. Exemple de alte ritualuri de flagelare pot fi gasite si în Sparta. In  Artemis Orthia, una dintre cele mai importante zone religioase ale Spartei, o preoteasă ii biciuia pe tineri intr-o ceremonie menita sa ii faca mai barbati.

500 i.Hr. Intr-un mormant Etruscan, de langa Tarquinia, exista o pictura erotică a doi bărbați ce biciuiesc o femeie. Aceasta este una dintre primele dovezi grafice ale activitatilor BDSM.

70 AD. In Pompei, pe unul dintre peretii Vilei Misterelor, este reprezentata o figura barbateasca, cu aripi, ce  inițiază o tanara femeie in Mistere. Suna destul de sexy.

 

 

Kama Sutra

200 AD.  Ai auzit de aceasta carte, nu?! Acest binecunoscut text Hindus este vazut, destul de des, in literatura sanscrita, ca standard pentru comportamentul sexual uman. In Vest, textul a contribuit la raspandirea a multor practice sexuale, inclusiv BDSM. De stiut: este considerata una dintre primele inregistrari scrise  referitoare la activitatile BDSM consensuale si regulile de siguranta.

In ultimii 500 de ani

1500–1700 AD. In aceasta perioada, rolul de Dominator isi face aparitia. Exista destul de multe inregistrari ale actelor sexuale erotice, in special flagelarea.  Exemple ar fi cadrul erotic dintr-o epigrama de la  sfarsitul secolului al 16-lea al lui John Davies, piesa lui Shadwell din 1676, Virtuoso, si cartea lui Troth din anul 1680, “Cunoasterea astrologiei”.

Secolul 20

1919–1933. Exista cateva momente cheie in secolul al XX-lea, cand cultura BDSM s-a simtit destul de pregnant.  In perioada interbelica, Germania era  cunoscuta ca fiind o tara progresiva din punct de vedere sexual.

  1. In timpul crizei, infloreste un nou curent heterosexual cunoscut sub numele de “Fetish-ul American”. Multe dintre imaginile associate cu BDSM isi au inceputul de aici: cizmele si pantofii cu toc inalt, manusile lungi si negre, piercing-ul, tatuajele, uniformele, costumele. Jocul pe roluri, dominarea feminina, cross-dressing-ul, femeile luptatoare si poneii umani faceau parte din aceeasi cultura.

Anii ‘50. Al doilea razboi mondial duce la nasterea comunitatii celor care imbraca haine de piele si a inceputurilor subculturii homosexuale in America de Nord.

Anii ‘60. In timpul revolutiei sexuale, continutul cu tematica BDSM a inceput sa apara si in filmul si fotografia comerciala. Irving Klaw, John Willie, Eric Stanton și modelul Bettie Page au contribuit la normalizarea BDSM in cultura americana de masa . Arta si filme super sexy!

 

 

Anii ‘70. Desi am putea mentiona multi artisti, Robert Mapplethorpe este cel mai cunoscut fotograf ce a documentat activitatile BDSM, in special scena underground din New York. Lucrarile lui sunt celebre in toata lumea.

In zilele noastre, multi stiu de BDSM prin prisma francizei “Fifty Shades of Grey”, bestsellerul lui E.L. James. Desi reprezentarea BDSM-ului in carte este de natura problematica, a inspirat foarte multi oameni sa-si exploreze preferintele sexuale.

Desi este nou pentru unii, BDSM-ul are o istorie lunga si diversa. Prin activism, arta, literatura si film, lumea BDSM devine mai acceptata in societate si mai usor accesibila.

Vrei sa incerci? Tinem legatura!

(sursa originala: https://feeld.co/blog/the-history-of-bdsm-from-ancient-times-to-the-21st-century)

Ne poti scrie aici WhatsApp